Bijzondere curator
Als minderjarige mag je meestal niet zelf een rechtszaak voeren. Dat doen je ouders voor jou. Maar stel nou dat je een conflict hebt met je ouders waar je samen niet uitkomt, bijvoorbeeld over de schoolkeuze. Wie moet jou dan vertegenwoordigen als het tot een rechtszaak komt?
Je kunt om een bijzondere curator vragen
De rechter kan in dat geval een bijzondere curator benoemen die voor jouw belangen opkomt. Je kunt daar zelf om vragen in een brief. De rechter beslist, meestal pas nadat hij of zij met jou heeft gepraat.
De rechter kan een bijzondere curator voor je benoemen
De rechter kan ook zelf op het idee komen dat het goed zou zijn om een bijzondere curator voor jou te benoemen. Dat gebeurt soms als je ouders onderling een rechtszaak voeren die ook jou aangaat. Bijvoorbeeld als ze gaan scheiden en het niet eens worden over wie voor jou zorgt en waar je gaat wonen. Of als het niet niet zeker is wie jouw vader of moeder is, dan zal de rechter in een rechtszaak over die vraag altijd een bijzondere curator benoemen.
Wat doet de bijzondere curator?
Een bijzondere curator (vaak een advocaat, pedagoog of psycholoog die zich daarin heeft gespecialiseerd) zal vaak eerst proberen de problemen op te lossen door met je ouders of voogd te praten. Lukt dat niet, dan vertegenwoordigt hij of zij jou in een rechtszaak.
Hij kan de rechter bijvoorbeeld namens jou toestemming vragen om naar een andere school te gaan. De bijzondere curator zoekt altijd de beste oplossing voor jou. Hij zal je mening vragen, maar kan ook beslissingen nemen waar je het niet mee eens bent.